KOLİ İMALATI
OLUKLU MUKAVVA ÜRETİMİ
Oluklu mukavva üretim süreci birkaç aşamaya ayrılabilir:
* Ondüle oluşturma
* Ondüle ve düz kağıdın birleşmesi
* Maskeleme ve kurutma
* Pilyaj ve kesim
Oluklu mukavva üretimi için temel olan makinede, kağıt iki kuşakla beslenir. Ondüle için tasarlanmış kağıt, bir dizi yivli valslerden (alt ve üst yivli vals) geçerler. Bu valsler 180 dereceye kadar ısıtılır. Oluklu mukavva sürecinde nişasta tutkalı ondülelerden hemen sonra uygulanır.

Ondüle ve düz kağıdın birleşmesi
Oluklu mukavva üretiminde ondüle oluşumuna paralel olarak düz kağıt ısı davlumbazında ısıtılarak ondülenin çıkış noktasına doğru hareket ettirilir. Daha sonra bu ondüle ile düz kağıt valslerde hafifçe bastırılır. Bu şekilde bir dönüşümle iki katlı oluklu mukavva halini alır.

Maskeleme ve kurutma
Oluklu mukavvada maskeleme, temel malzemeden farklı bir malzeme ile bir üst tedaviyle uygulanan bir yöntemdir. Ondüle sağlam bir temele sıkıca bağlıdır, hemen alt kısmında kurutulan kağıda maskeleme ile yapıştırılır. Bu şekilde tek katlı veya çok katlı birleşimler yapılır. Oluklu mukavvada kurutma işlemi, nişastanın jel halinde olur. Bu jelleşme oluklu mukavvada tüm katmanların birbirini daha sıkı tutmasıyla sonuçlanır.

İyi sonuç elde edebilme de faktörler:
* Makine yapısı
* Kağıt kalitesi
* Nişastanın jelleşme oranı
* Kıvamında sıyırılma
* Isının dengelenmesi
* Vals çalışma hızı
* Valslerin aşınmaması
* Sürüklemedeki keçe düzeni
* Keçe alt ısı dengesi
* Pilyaj ve kesim
Birleşimden sonraki gelişim oluklu mukavvanın istenilen ebatlarda büklüm ve kesim pozisyonu almasıdır. Günümüz teknolojisinde pilyaj (rill) ve ebat kesim işlemleri son teknolojiyle yapılmaktadır. Pilyaj yani rill oluklu mukavvanın katlanma ölçülerini ifade eder. Bu ölçüler oluklu mukavvanın sıcak olduğu esnada preslenmesiyle elde edilir. Oluklu mukavva soğuduktan sonra büklüm yerleri esnek hale gelir, koli ünitesinde kapakların bükülmesini kolaylaştırır. Pilyaj işlemiyle beraber oluklu mukavva tabakası enlemesine kesimi de yapılır, böylelikle rulo kağıt enine oranla bölümlenir. Bu işleme oluklu mukavva literatüründe kombine denilir. Pilyajlanmış ve enlemesine tabakalanmış oluklu mukavvalar son çıkış kısmında boylamasına makaslanır. Ebatlanmış ve istiflenmiş oluklu mukavva tabakaları kısa bir soğutma ünitesine tabi tutulabilir. Oluklu mukavvalar artık koli ve kutu konfeksiyon birimine hazır hale gelmiştir.
KOLİ ÜRETİMİNE GEÇİŞ
Oluklu mukavva, üretiminin ardından koli haline getirilmesi için makinalardan geçer. Günümüz teknolojisinde istiflenmiş mukavvalar tek makina parkurunda baskı, kesim, paketlenme ünitelerinden geçerek teslim haline gelir.
KOLİLERE BASKI YAPILMASI

Bu makina parkurunda koliye yapılacak olan baskı için asetat jelatin üzerine hizalanmış klişe (cyrel) takımı kullanılır. Asetatlanmış olan klişelerin bağlı olduğu alt merdane ile boyanın olduğu üst merdane arasında boya teması gerçekleşir. Her baskı rengi için ayrı merdane ünitesi bulunur. 1. 2. 3. 4. baskı renkleri sırayla gerçekleşecek şekilde hizalanmıştır. Bu merdane döngüsü makinada ilerleyen oluklu mukavvaya temas ederek baskı işlemini gerçekleştirir.
KOLİ KAPAKLARININ KESİLMESİ

Devamında baskılanmış oluklu mukavvaya kesim, tutamak, havalandırma deliği vb. kalıp kesimleri (die cutter) varsa ayrı bir merdanede bu işlem uygulanır. Ardından oluklu mukavvanın kanal yarıkları ve bu yarıklara hiza olarak kolilerin köşe çizgileri iç kısımdan preslenir. Bu esnada mukavvada iki ucun birleşmesini sağlamak için mukavvanın bir ucunda 3-4 cm'lik kulak kısmı bırakılır.
KOLİ KENARLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ

Baskısı, kesimi, büklüm hizaları yarıklarıyla açılmış olan mukavva ardından iki ucun birleşmesi için yapışma ünitesinden geçer. Kulak hizasının tutkal alarak diğer uçla birleşerek ilerler ve mukavvanın uç kısmı, tutkallı olan kısmın üzerini örtecek şekilde birleşir. Kimi makinalarda yapışma ünitesi makinadan bağımsızdır. Talebe göre mukavva uçlarının birleşimi, dikişli-zımbalı makinalarda da gerçekleştirilebilir.
KOLİLERİN PAKETLENMESİ

Son olarak üst üste istiflenerek bir paket boyutunu alacak şekilde çemberlenirler. Paket hali elle tutulabilir, istiflenebilir, sayılabilir pozisyona göre ayarlanır. Palet üstü dizilen koli paketleri strech film ile sarılarak koruma sağlanır. Bu korumalı haliyle alıcıya sevk edilir.